Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

En typisk dansk husstand bruger omkring 10-12.000 kroner om året i elforbrug. Det kan naturligvis variere utrolig meget fra husstand til husstand. Hvis man tager udgangspunkt i en familie på 4 personer, der bor et parcelhus på ca. 150 m2, så er forbruget typisk omkring 5000 kWh til en pris på omkring 2.25 kroner pr kWh.

Dette forbrug er altså ganske gennemsnitligt, og er din elregning på ca. 3000 kroner i kvartalet, kan du betragte dig selv som værende ganske gennemsnitlig. Sådan behøver det dog ikke være, og der er mange gode grunde til at bruge mindre el. Udover at du sparer penge, så er det også godt for miljøet jo mindre el du bruger.

Herunder kan du finde en række gode råd til hvordan du skærer lidt ned på dit elforbrug.

Skift til LED

En af de ting der virkelig er begyndt at vænne frem, og som du naturligvis også bør investere i, er LED pærer som disse. LED pærer holder meget længere end almindelige pærer, og så har de et meget lavere energiforbrug. De koster en del mere, men er typisk tjent hjem på et års tid i lavere forbrug. Når man dertil tilregner, at de holder længere er det en helt simpel udregning, der gør, at det kun kan betale sig at skifte.

Sluk alt du ikke bruger

Produkter bruger ikke voldsomt meget ved at stå på standby, men de bruger noget, og jo flere apparater, du har stående på standby, jo mere løber det op i det samlede regnskab. Sluk på kontakten for at du ikke bruger, om det så er din fladskærm, computer, eller noget helt tredje. Her gælder det naturligvis også at du slukker lyset i rum, du ikke befinder dig i.

Vask mindre

Vores vaskemaskiner bruger generelt en del strøm, ligesom de også bruger vand, og der skal sæbe i dem. De er altså hårde ved miljøet, selvom de er blevet langt bedre de senere år. Vi danskere vasker generelt alt for meget. Man kan gå mange dage i jeans, før der er grund til at vaske dem, har man en t-shirt på, kan man også have en bluse eller skjorte på flere gange før man vasker den.

Det er generelt kun de inderste lag der bør vaskes efter en gang brug. T-shirts, undertøj, strømper og lignende. Alt andet kan uden problemer bæres flere gange, de de fleste gør.