Generelt

Har du råd til at blive arbejdsløs?

Det går godt for den danske økonomi, og modsat flere af vores nabolande, er der vækst. Især byggesektoren har i lang tid haft det rigtig godt, og denne har løftet mange andre industrier med sig. Alt fra håndværkere til producenter at udstyr, til grossister af materiale, leverandører af IT løsninger til disse og lignende. Hvis man skal tro mange af de tendenser der ses i øjeblikket, er der dog en alvorlig afmatning på vej, og der er mange der snakker om, at der kan komme en decideres recession. Dette vil sige, at væksten kommer til at være med negativt fortegn. Der er sågar eksperter der snakker om en ny økonomisk krise, hvilket er den naturlige udvikling, hvis der er recession.

Aktiemarkedet som sladrerhank

Især på aktiemarkedet er der stor nervøsitet, hvor der for tiden sker nogle relativ store fald på de store indekser. Dette skyldes ikke mindst usikkerhed omkring Donald Trumps afgifter og told, som han vil sætte på europæiske varer. Når aktiemarkedet begynder at falde, er det meget sjældent et godt tegn, og det er også derfor at mange nu råber vagt i gevær.

Det er naturligvis virksomhederne, der er rigtig bekymret lige nu, da det ikke kender fremtiden. Dette kan dog hurtigt smitte af. Hvis ordrerne begynder at blive færre eller forsvinder, gør økonomien det samme. Byggesektoren kan meget vel stå for skud, da snebold effekten her typisk kan være voldsom.

Arbejder du i denne sektor eller en der er relateret, kan det være en god ide at være lidt forudseende. Det er ikke fordi du skal gå i panik og begynde at frygte det værste. Eksperter har trods alt taget fejl før – mange gange. Alligevel er det en god ide at overveje, om du har råd til at blive arbejdsløs, og eventuelt hvor længe du har råd til at være det.

Har du overvejet lønsikring

Det siger sig selv, at hvis du ikke allerede er i en a-kasse, bør dette være første skridt. Hvilken a-kasse du skal vælge kommer en på hvilken sektor du arbejder i. En a-akasse giver en vist økonomisk stabilitet, men det vil være være samme lønniveau som du er vant til. Det kan derfor også være økonomisk fornuftigt at overveje at tegne en arbejdsløshedforsikring eller en såkaldt lønsikring. Her betaler du et fast månedligt beløb. Størrelsen afhænger af din nuværende løn, tjener du eksempelvis 35.000 om måneden vil de typisk koste omkring 500 kroner om måneden (plus a-kasse bidrag), og dette vil sikre dig 85% af din løn.

Skulle bu blive ramt af en fyrreseddel vil du altså have råd til at leve videre på nogenlunde samme økonomiske ramme som nu.