Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Der er dybest set to grunde til at købe et sommerhus. Enten er det fordi man gerne vil have et sommerhus, og et sted hvor man kan tage med med familien eller vennerne. Et hyggested, hvor man kan koble helt af og nye feriestemning, når man vil det. Den anden grund er mere økonomisk, da man naturligvis også kan vælge at købe det som ren investering.

Udover den generelle prisstigning der jo som oftest er på boligmarkedet, hvilket både tæller helårsboliger og sommergyse, så kan man også hente en ganske fornuftig indtjening i lejeindtægter. I nogle tilfælde kan indtægterne dække de omkostninger man har til at afdrag på lån, på den måde bliver det mere eller mindre gratis at have sommerhuset. Når det så er betalt af, er det ren indtjening. Her kan man så vælge at beholde sit indtjeningsgrundlag eller man kan sælge huset og få et engangsudbetaling.

Hvor meget man kan tjene afhænger naturligvis af mange ting. Hvor meget man giver for det, hvor meget det stiger i værdi, og hvilken type lån, man eventuelt optager for at finansiere det.

Vælger du eksempelvis at bruge et bureau til sommerhusudlejningen betaler du godt nok en del af beløbet til bureauet for at stå for det administrative. Du slipper dog også netop for dette. Samtidig er de første 41.800 kroner skattefrie for dig som udlejer. Vælger du at udleje det privat, at dette beløb noget lavere, nemlig 11.500 kroner. Det kan derfor i mange tilfælde godt betale at sig at bruge et bureau, selvom du så ikke modtager hele beløbet for udlejning.

Beløber lejeindtægterne sig i mere end dette, bliver du beskattet af dette beløb. Du kan også vælge at købe huset i et selskab, og udleje det på den måde, og dermed føre et regnskab over det. Dette hører dog til de lidt mere avancerede løsninger.

Skulle du overveje at købe et som investering, kan du desuden altid vælge at sælge undervejs, hvis du modtager et gunstigt tilbud. Når man køber som investering, bliver man som regel ikke knyttet til stedet på samme måde, som hvis man tilbringer weekend efter weekend der.